GESCHIEDENIS

Het zeer illuster dispuut R.E.I.N.A.E.R.T. is een traditioneel dispuut, het bestaat dan ook al sinds 1957. Daarmee is het het oudste onafhankelijke dispuut van Nederland. Het is ook verreweg het dispuut met de meest bewogen geschiedenis! Een korte impressie: In 1957 worden er zeven jaarkringen opgericht onder Roland, de traditionele mannelijke ondervereniging van het Nijmeegs Studenten Corps (dat was het toen nog) Carolus Magnus. Één hiervan was de jaarkring R.E.I.N.A.E.R.T. Deze zeven jaarkringen stappen echter nog eind 1957 uit Roland en richten een eigen vereniging op onder het Corps, genaamd ‘de vereniging van jaarkringen’. Deze naam wordt niet veel later omgedoopt tot de naam die we vandaag de dag nog steeds kennen, namelijk de N.S.V. DIOGENES.

De wijsgeer Diogenes stond in zijn tijd voor de trotse onafhankelijkheid ten aanzien van het establishment. In die tijd was Roland het establishment en was er inmiddels veel weerstand ontstaan tegen de verrechtsing binnen deze sociëteit. Om deze reden is de N.S.V. Diogenes opgericht, zonder dat men echter afbreuk wilde doen aan het traditionele studentenleven. De eerste praeses van Diogenes was Jules Hermans, afkomstig uit de jaarkring R.E.I.N.A.E.R.T. Al snel bleek Diogenes een geduchte concurrent te zijn van Roland; in 1958 kreeg Diogenes 100 nieuwe leden tegenover slechts 30 nieuwen bij Roland. In 1959 volgde Koninklijke Erkenning wat betekende dat Diogenes naast Roland en de Meisjesclub (de traditionele vrouwelijke ondervereniging van Carolus) kwam te staan. Ook werd het in dat zelfde jaar mogelijk om binnen Diogenes, naast jaarkringen, disputen op te richten. R.E.I.N.A.E.R.T. maakte hier als eerste gebruik van en ging vanaf 6 februari 1959 als dispuut door het leven.

Dan steken de linkse rakkers de kop op binnen Nijmegen en verwerven zowaar enige zeggenschap. Dit leidt er toe dat het Corps, waarbinnen al enige tijd onenigheid heerste over de te volgen koers, om zeep wordt geholpen en wordt veranderd in de Unie van Studenten te Nijmegen, een naam zonder enige inhoud. Deze gebeurtenis heeft het traditionele studentenleven in Nijmegen een grote deuk opgeleverd.

Ondanks dat de disputen binnen Diogenes zich hiertegen afzetten en meer de traditionele kant opgingen, heeft de hippie-beweging ook binnen Diogenes zijn invloed gehad. In 1967 trad het bestuur nog aan in rokkostuum, zoals het hoorde, maar trad het vervolgens af in t-shirt.

Dispuut R.E.I.N.A.E.R.T. koos al gauw eieren voor haar geld, ten einde zelf niet ten onder te gaan aan deze tijdverdoenerij, en sloot zich meteen aan bij de Intercorpsdisputaire Raad, welke in 1962 opgericht is door onafhankelijke Corpsdisputen. Deze raad zal echter al weer snel de rug worden toegekeerd als deze te massaal is geworden.

Wat Diogenes betreft, deze vereniging bestond voort, alleen was er van de bezieling waarmee het is opgericht niets meer te bespeuren. Dispuut R.E.I.N.A.E.R.T. is dan ook het eerste en laatste dispuut van Diogenes, en het enige dispuut dat de mores en tradities van Diogenes nog altijd in stand heeft weten te houden. Tot op de dag van vandaag!

In de begin jaren zeventig sneuvelen er veel disputen binnen Nijmegen. Sommige kiezen ervoor om gemengd verder te gaan. Het inmiddels tot ‘zeer illuster’ omgedoopte dispuut R.E.I.N.A.E.R.T. was niet van mening aan dit soort rare frivoliteiten mee te doen en is als een rots in de branding blijven staan. Ondanks het dieptepunt aan ledental van vier heeft zij de ‘Rode Zee’ doorstaan en bleef zij bestaan! Dit in tegenstelling tot rond zeventig procent van de Nijmeegse disputen, die in deze periode het loodje heeft moeten leggen, door zich niet te onderscheiden van de rest en op te gaan in het massale van de Intercorpsdisputaire Raad.

Verenigingen en federaties werden opgericht in de jaren erna, maar gingen even snel weer ten onder, totdat in 1983 de disputenfederatie Argus werd opgericht, waar het zeer illuster dispuut R.E.I.N.A.E.R.T. zich bij vanaf het begin bij aangesloten heeft. Het succes van de Nijmeegse Disputenfederatie Argus werd gekenmerkt door het verenigingsbindende karakter waarbij er geen afbreuk werd gedaan aan de mores en tradities van de onafhankelijke disputen. Door de jaren heen bleek dit een succesformule. In 2009 opende Argus dan ook na jaren afhankelijk te zijn van een externe locatie, een eigen sociëteit op de Bloemerstraat 49 te Nijmegen. Uiteraard was een lid van het zeer illuster dispuut R.E.I.N.A.E.R.T., toenmalig Praeses van de federatie, de grondlegger van deze nieuwe sociëteit. Na enkele jaren traden er echter culturele veranderingen op binnen de afzonderlijke disputen, wat leidde tot een verminderd eenheidsgevoel binnen de federatie. Hierdoor is in het jaar 2018 besloten om de federatie te ruste te leggen en te stoppen met het onderhouden van onze gezamenlijke sociëteit ‘Het Pand’. Sindsdien heeft het dispuut zich nergens bij aangesloten en mag dus trots de titel van oudste onafhankelijke dispuut van Nederland dragen.

J. Overkamp, jaar 2014
Praeses i.t.

December, 2018